Felgyorsult ÁFA-visszaigénylés

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Újabb adókönnyítést jelentettek be, gyorsabban utalja ki az áfát az adóhivatal

A bejelentés pillanatától már érvényes is a benyújtott áfabevallásokban visszaigényelt összegekre.

A Pénzügyminisztérium arra kéri az adóhivatalt, hogy segítse a cégek likviditását azzal, hogy a visszajáró áfát rövidebb idő alatt utalja ki – írja az MTI Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár tájékoztatása nyomán.

Az érintett kkv-k az eddigi 75 nap helyett akár 30 nap alatt kaphatják meg a nekik visszajáró pénzt. Az adózási előéletük alapján megbízható cégek pedig még korábban a pénzükhöz juthatnak, esetükben 30 napról 20 napra is rövidülhet a kiutalás időtartama.

A cégek több mint 45 százaléka megbízható adózók közé tartozik az államtitkár szerint, ezért sok kis- és középvállalkozásnak jelenthet érdemi pénzügyi segítséget az, ha 20 napon belül a bankszámlájára kerül a jogosan visszaigényelt áfa összege. A 20 nap az egyik legrövidebb áfakiutalási határidő az Európai Unióban.

A könnyítés nem érinti azt a mintegy 30 ezer kockázatos adózót, akik a veszélyhelyzetet megelőzően is többször durván megsértették az adószabályokat. Ők továbbra is 75 napon belül kaphatják csak vissza az áfát, hangsúlyozta Izer Norbert.

A koronavírus-járvány miatt egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülő kis- és közepes vállalkozások újabb adóügyi könnyítést kapnak.

Mintegy 360 ezer vállalkozást érint a hétfői (április 20-i) áfabevallási határidő, és azok a kkv-ék, akiknek visszajár az áfa, már a rövidebb kiutalási határidővel számolhatnak.

Tehát az intézkedés már a ma benyújtott áfabevallásokban visszakért összegre is érvényes.

Egy évvel ezelőtt az április 20-ai bevallásban összességében 414 milliárd forintot igényeltek vissza a vállalkozások. A Pénzügyminisztérium hasonló nagyságrenddel számol idén is.

Az államtitkár szerint a cégek így könnyebben intézhetik pénzügyeiket, kerülhetik el az anyagi nehézségeket, és aktívabban tudnak részt venni a gazdasági forgalomban is.

Kiemelte, hogy a járvány elleni védekezés időszakában különösen fontos, hogy az áfacsalók az államkassza bevételét ne károsítsák, ezért szigorúan ellenőrizni fogja a NAV az áfakiutalások jogosságának ellenőrzését.